Úticél: Balaton, a Magyar Tenger

“Turista az, akinek gyönyörűség a kilátás, akinek barátja a csend, és akinek élmény a vihar. Megáll a réteken, megbámulja a virágok pompáját, nyitott szívvel hallgatja a madarak vidám beszédét, csendes bámulattal áll meg a hatalmas fenyők alatt és áhítattal néz a magasba szökő sziklabércre. Nem esik kétségbe, ha megered a zápor, nem ijed meg a keményre fagyott úttól, nem riasztja vissza a sár és nem rémíti meg az éjszaka. A természet csak szép tud lenni!”  (Zubor István)

Gyermekkori emlékeink meghatározó térsége, az iskolai táborok alap helyszíne. Festői szépségű kikötők, figyelemre méltó vitorlások, a főtt kukorica mennyei illata, a ropogós hekk páratlan íze, ínycsiklandozó borok és jobbnál-jobb programok. Csak néhány mindabból, amit egy balatoni kirándulás garantálni képes. Felnőttként, akár családdal mégis mi mindent nyújthat még nekünk a Balaton?

Széles spektrumú skálán mozognak azok a kirándulás típusok, amiket a Balaton köré szervezhetünk. Legyen szó romantikus 2 éjszakás pihenésről, 7 éjszakás családi vakációról, vagy aktív, túrákkal és sportolással egybekötött aktív pihenésről. Minden opcióra találhatunk ugyanis megoldást.

Családdal érkezők számára

Otthonos kis apartmanba vagy három-négy csillagos balatoni hotel lehet az ideális helyszíne a családi vakációnak. Utóbbi talán azért szerencsésebb választás, mert már egyre  több Balaton környéki szálloda biztosít baba-, és gyermekbarát szolgáltatásokat, ami nagyban megkönnyíti a távol töltött napok komfortérzetének kialakítását, valamint lehetővé teszi a felnőttek gondtalan kikapcsolódását is. Természetesen nem csak a szálláshely praktikussága, hanem a partszakasz, a strand milyensége is rendkívül fontos lehet a kicsikkel érkezőknek. Ez esetben legtöbben a sziklás/köves part szakasz helyett a fövenyes, homokos területeket keresik, melyből bőven akad a tó körül. Ilyen például a Siófokon található aranyparti szabadstrand. Az itt található fehéres színű homok, a sekély víz és a plázs egyaránt előnyös a kisgyermekes családok számára. A balatonlellei Napfény strand hasonlóan finom homokkal borított, lassan mélyülő partszakasszal rendelkezik. A családok által gyakran látogatott hárommedencés élményfürdő, és a hozzá tartozó hullámcsúszda szintén Balatonlellét található. Az alsóörsi homokos beach mediterrán hangulatú elemekkel próbálja elfeledteti a látogatókkal, hogy  nem csak külföldön élhetik át az igazi tengerparti nyár élményét, hanem a nagyszerű Balatonon is. Fonyódon, az ábrahámhegyi strandon található a jelenlegi leghosszabb homokos partszakasz a tó körül.

Gyermekbarát homokos partszakasszal rendelkező strandok a Balaton körül

Aktív pihenésre vágyóknak

A szóban forgó típusú kirándulásra készülőknek szinte teljesen minden, hogy hová összpontosítják az “alaptábort”, hiszen a Balaton bármelyik pontjában is “vernek sátrat” nagyszerű túralehetőségek fogadják őket. Bár a kínálat rendkívül színes, akad néhány kirándulásra alkalmas térség, amit kár volna kihagyni. Ilyen például Balatonfüred, ahol a Lóczy-barlang, a Tamás-hegy, a Jókai-kilátó és az ú.n. Aranyember útja tanösvény, valamint a Koloska-forrás megtekintése kiváló programok lehetnek.  Kár volna kihagyni a Tihanyi félsziget csodálatos látnivalóit is. Érdemes ellátogatni többek között a Ciprián forráshoz, a Tihanyi Bencés Apátságba, a Barátlakásokhoz, a Visszhang-dombhoz, de a levendulás és a Kiserdő-tető látványa is pompás élményeket nyújtanak. Mindemellett még számos kihagyhatatlan kirándulásra alkalmas terepet kínál a Balaton környéke. Kár lenne kihagyni például a Bakony csodálatos völgyeit, a Keszthelyi-hegység vagy a Kali-medence látnivalóit, de a Kis-Balaton és a Tapolcai-medence is rejt jó néhány csodálatos látványosságot magában.

A festői szépségű Tihanyi Levendulás

Balatonon a romantika jegyében

Balatoni szállás tekintetében a négy csillagos, félpanziós ellátást illetve exkluzív szolgáltatásokat nyújtó hoteleket ajánljuk. Szerencsére ebből a kategóriából van néhány a Balaton partján. Ezek a típusú szállodák rendszerint készülnek kimondottan pároknak szóló csomagokkal is, hogy valóban minden tekintetben a romantika és a szerelem jegyében telhessen a nyári kikapcsolódás. A boldogságra bizony koccintani is kell, amit – ha már a Balaton környékén járunk – érdemes valami igazán ízletes környékről származó borral megtenni, akár konkrétan az adott pincészetben, ahová szervezett túrák keretei között személyesen is ellátogathat az érdeklődők. Ami egyedülálló az országban: a balatoni wellness. Ezek a szállodák olyan élményt nyújtanak a tó vizének látványával wellnessezve, ami belénk ívódik egy életre.

A balatoni bortúrák kellemes kulináris élvezeteket nyújtanak.

BALATONI SZÁLLÁSAJÁNLATOKÉRT KATTINTS IDE!Szólj hozzá!