Idén Horvátországban nyaralunk!

Pálmafák, csodaszép kék tenger, mesebeli táj, izgalmas kikötő-, és óvárosok. Nem kell több órás repülőutat megtenni ahhoz, hogy a vakációnk mindezekkel tarkítva lehessen, elég ha kiruccanunk a szomszédos Horvátországba!

Déli szomszédaink földrajzi adottságai egyenesen mesések: csodálatos hegységeik vannak és annál is szebb tengerpartjuk. Mi magyarok pedig rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen ma már nagyon könnyedén elautókázhatunk Horvátország bármely pontjára. És tesszük is, hiszen vakáció szempontjából Magyarország egyik legnépszerűbb külföldi desztinációja.  Az alábbi bejegyzésben kedvet szeretnénk csinálni mindazoknak, akik még nem jártak ott, valamint néhány újabb információt megismertetni azokkal, akik visszatérő vendégei Horvátországnak.

Dubrovnik, Tengerpart
Dubrovnik, Tengerpart

Általános információk

Az ország éghajlata a tengerpartokon mediterrán, azaz forró és száraz a nyár, enyhe és csapadékos a tél a partvidéken. Érdekesség, hogy a Horvát Adria szigeteinek száma 1185 és ebből a lakott szigeteinek száma 66, így aztán bátran kijelenthetjük  bőven lehet válogatni úti célok közül. Legnagyobb szigetei: Krk CresBrač, Hvar,  PagDugi Otok és Rab. Ezek mind magyarok által nagyon kedvelt vakáció helyszínek. A horvát tengerpartnak két félszigete is van: északi részén az Isztriai-félsziget, déli részén a Pelješac-félsziget. Az Adria-part észak–dél irányban fokozatosan mélyülő, a tenger sótartalma pedig igen magas kb. 33-38 ‰-os.

Régiók és nyaralóvárosok

A Balkán-félszigeten található országot több régióra oszthatjuk: Dalmácia (és ennek több külön területe), KvarnerIsztriaZágrábLika-KarlovacSzlavónia, Közép-Horvátország. Viszonylag nehéz, vagy talán nem is lehet melléfogni a pontos desztináció kiválasztásában, mert a legtöbb üdülőfalu, nyaralóváros megannyi csodás természeti és kulturális látnivalót tartogat magában, a szálláskínálatról már nem is beszélve.

Az általunk javasolt top 10 legnagyszerűbb város, ahová garantáltan érdemes kiruccanni a családdal:

Poreč

Rovinj

Pula/Póla

Medulin

Split

Zadar

Krk sziget

Dubrovnik

Rab sziget

Losinj

Opatija

Rovinj
Rovinj

Mindegyik város tartogat valamilyen pluszt, amit a másik nem. Érdemes mérlegelni, hogy milyen tulajdonságokat tartunk elsősorban szem előtt pl. közelség, családbarát tengerpart, akadálymentesített hotelek, gazdag wellness kínálat stb.  Ez alapján a választás még egyszerűbb, hiszen a választék is némileg szűkül. Észak-Horvátországban több olyan szállás helyet is találhatunk, ahol a személyzet között akad magyar anyanyelvű, vagy éppen magyarul tudó horvát. Nem ritka, hogy a boltokban, a város éttermeiben is vásárolhatunk, rendelhetünk magyarul, az pedig egyenesen garantált, hogy napi szinten több magyar családba is belebotolhatunk.

Extra tipp: gasztronómiát tekintve kihagyhatatlan horvát étel a csevapcsicsa (sok különböző és jó minőségű hús gazdag fűszerrel lassú tűzön sütve) valamint az ínycsiklandozó tengeri halak közöttük a páratlanul finom kalamári.

kalamari - hr

Szólj hozzá!