Szerelem, Pizza, Róma…!

Ha az úti cél Róma, jobb ha tudod: szikrázó napsütés, mosolygós emberek, mennyei ízek és folyamatos pezsgés vár rád! Dobd fel a kalapod és a napszemüvegedet, vedd át az igazi mediterrán temperamentumot, mert egy igazán impulzív élményben lesz részed az olasz fővárosban!

Aki nem járt még Olaszországban annak érdemes tudni, hogy az a fajta lendület és stílus, amivel az itáliaiak rendelkeznek garantáltan magába fogja szippantani az egyszer odalátogatót, és biztosan visszatérő vendége lesz a Dél-Európai országnak. Most összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit tudnod kell, mielőtt felfedezed a történelmi Róma városát!

Kiutazás
Budapestről fapados járatokkal már akciósan akár pár ezer forintért is foglalhatjuk a repülőjegyünket. Maga az utazás nem több 2 óránál, de körülbelül 1,5 óra alatt már eléri a repülőgép a desztinációt. Rómának két repülőtere van: Róma-Fiumicino-i repülőtér vagy Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtér.

Szállás
A hosszú hétvégékre érkező turisták legkedveltebb szálláshelyei a belvárosban lévő, vagy a központtól mindössze negyedórás-húszperces gyalogtávolságra lévő háromcsillagos hotelek. Kiváló azok számára, akik egész nap úton vannak, felfedező túrákat tesznek, de mégis igényes, tiszta és modern környezetben szeretnék álomra hajtani a fejüket, a napot pedig egy gazdag kínálatú friss reggelivel szeretnék indítani. Az ilyen kategóriájú hotelek (persze több szempontot figyelembe véve) már maximálisan pénztárcabarát áron elérhetőek.

Látnivalók
Colosseum
Az ókori Róma látványos amfiteátruma: két félkör alakú  színház kapcsolódása, amelyben egykor állatok és gladiátorok vívtak élethalál harcot. 50.000-80.000 ezer néző befogadását tette lehetővé. A járatok és felvonók rendszerét úgy alakították ki, hogy a vadállatok könnyedén színpadra jussanak közvetlenül a ketreceikből. A Forum Romanum mellett, attól keletre terül el. Nemcsak a város, de egész Olaszország egyik szimbóluma a különleges építmény, ami magában őrzi az ókor minden emlékét.

colosseum02.jpg

Trevi-kút
Róma legnagyobb, gyönyörű és frissen renovált szökőkútja az a bizonyos, aminek ha hátad fordít az ember és kíván valamit, majd aprópénzt hajít háttal állva neki, a vágya valóra is válik – legalábbis a legenda szerint. Egy biztos: itt mindenki fotózkodik, csukott szemmel álldogál, és háttal állva pénzt dobál. Az ide hajított érmékből átszámítva naponta közel egy millió forint gyűlik össze. A kívánság megfogalmazásán kívül érdemes figyelmet szentelni magának az építménynek, ami a világ legszebb szökőkútjainak élén áll.

Vatikán, Szent Péter Bazilika
Mintha csak egy mesébe csöppennénk, olyan varázslatos ez az építmény. Vatikán egy ország, ami teljes egészében egy másik ország területén belül helyezkedik el: mindössze 842 lakossal büszkélkedik, amivel így a világ legkisebb országának címét nyerte el. A Vatikán fő látványosságai: Szent Péter-tér, a Szent Péter-bazilika, a Sixtus-kápolna, és persze a 14 csodálatos vatikáni múzeum. A Basilica di San Pietro az egyike Róma négy bazilikájának. Ide belépve eláll a szavunk: a hatalmas méretek, terek és a művészet olyan magas szintű megjelenése, amit csak kevés építmény ural ilyen mértékig. Többek között itt található Michelangelo 1499-es Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása. (Ide a belépés kizárólag szigorú ellenőrzések, átvilágítás után lehetséges.)

szent_p.jpg

Pantheon
A Pantheon Róma államvallásának hét istene tiszteletére épült. Több híres ember nyugszik itt köztük Raffaello, vagy Itália első királya, I. Viktor Emmanuel.  Az eredeti, Kr. e. 27-ben épült Pantheon egy tűzvészben leégett. A jelenlegi épület Kr. u. kb. 125-ben épült, Hadrianus császár uralkodása idején. Bár a keresztény templomként funkcionáló építmény nyitott kupolával rendelkezik, nem jelenti azt, hogy havazás és esőzés során nem látogatható! Csodás látványt nyújt ugyanis ekkor is!

Castel Sant’Angelo
A Tevere folyó jobb partján található és  Hadrianus császár síremlékének épült. Az Angyalvára nevét az épület tetején található angyalszoborról kapta. A vár tetejéről csodálatos  a körpanoráma Rómára és a Vatikánra. Az Angyalvár korábban börtönként is működött, például itt raboskodott Giordano Bruno is. Napjainkban a vár múzeumként várja a látogatóit: megtekinthető az ókori spirális feljáró, a császárok egykori temetkezőfülkéi, egy fegyvergyűjtemény, és az épület történetét bemutató tárlat.

Piazza Venezia és a II. Vittorio Emanuele emlékmű
A Capitolium lábánál található óriási emlékmű 135 m magas, 75 m széles és Róma szinte minden épületének tetejéről látható. A rómaiak esküvői tortának hívják érdekes, több emeletes és cifra külseje miatt. Olaszország első királyának, II. Vittorio Emanuele tiszteletére építették.

Extra Tipp!

Aperol spritz – Az olasz fröccs: prosecco, aperol, szóda, narancskarikák, jégkocka – tipikus nyári frissítő ital, amit ha körülnézünk a teraszos helyeken mindenhol megláthatunk az asztalokon. Fiatalok és idősebbek egyik kedvenc alkoholos itala.

vittorio.jpg

Szólj hozzá!